Visual 01
Visual 02
Visual 03
Visual 04

Leto 2017

Delo z zasvojenimi - moč multidisciplinarnega sodelovanja

Ljubljana, 10.1.2017

 

Skupaj s Centrom za socialne delo Kranj smo organizirali strokovni posvet za strokovne delavce s področja socialnega dela in pravosodja. Posveta se je udeležilo preko 50 udeležencev. 

 

Na posvetu so se s svojimi strokovnimi prisepvki predstavile strokovnjakinje: 

- doc.dr. Zdenka Čebašek Travnik, dr.med., spec.psih.

- prim. Darja Boben Bardutzky, dr. med., spec.psih.

- Nataša Sorko, univ.dipl.soc.ped.

- mag. Mateja Prosen. 

 

V plenarnem delu strokovnega posveta smo s skupaj z udeleženci pripravili zaključke strokovnega posveta, ki so bili predvsem usmerjeni k spodbujanju in krepitvi medinstitucionalnega sodelovanja in povezovanja. 

 

 

Občni zbor DZA Vrhnika

Vrhnika, 28.1.2017

 

Društvo zdravljenih alkoholikov Vrhnika je pripravilo svoj redni občni zbor, katerega smo se z veseljem udeležili. Ravno društvo iz Vrhnike je bilo pred mnogimi leti eno prvih tistih, s katerimi smo sodelovali. To neformalno oblika sodelovanja z njimi ohranjamo še danes in se kaže predvsem v podpori in obiskovanju dogodkov. Srečanja z njihovimi člani in strokovnimi sodelavci se vedno iskreno razveselimo. 

 

 

Občni zbor društva KZA Žalec

Žalec, 25.2.2017

 

Žalčani so nas povabili na svoj občni zbor, ki je bil hkrati tudi volilen občni zbor, na katerem so člani domačega društva ponovno potrdili starega predsednika, g. Danijela Reka, ki je društvo v preteklih letih uspešno vodil. Srečanje nam bo ostalo v spominu tudi po čudovitem kulturnem programu.  

 

 

Akcija - 40 dni brez alkohola IZBERI PRAV - BODI Z MANO

Ljubljana, 1.3.2017

 

Kot že nekaj let zapovrstjo, smo se tudi letos z veseljem pridružili akciji Slovenske Karitas in drugih 40 dni brez alkohola - v podporo vsem tistim, ki trpijo zaradi alkohola. To je odmeven dogodek in predvsem nagovarja vse tiste, ki jih je alkohol s svojimi klešči zelo stisnil in ne vidijo izhoda iz trenutne situacije. Akcija ponuja priložnost preizkusiti sami sebe, ali morda zmorem?  

Naša naloga v akciji pa je bila predstaviti tudi druge vidike škode, ki jo pitje alkohola povzroči v družinskem okolju. Prizadeti in najbolj nemočni so ravno otroci. Njim je potrebno ponuditi roko pomoči, podpore in opore, a prepogosto ostanejo prezrti. 

Več informacij... 

 

Edina Zala - gostovanje v Sarajevu

Sarajevo, 4.3.2017

Bil je izjemen dan. Bila je izjemna priložnost, ki smo jo izkoristili. Bili smo delček, kamenček v mozaiku otvoritve nove klinike za zdravljenje odvisnosti v Sarajevu. In takšno čast so si člani dramske sekcije Žarek upanja tudi zaslužili zaradi vsega truda, ki so ga vložili v svoje delo. In na takšen način smo se srečali z vsemi tistimi, ki so nam še posebej pri srcu in na nek poseben način tudi sooblikujejo naše strokovno delo. 

 

    

Smučarski tabor z otroki

Kranjska gora, 10.-.12.3.2017

 

Kot vsako leto, smo se tudi letos odpravili na tabor z otroki. To so dnevi, ki nas vedno znova zelo obogatijo. Nikoli ni mogoče vsega predvideti vnaprej. Prav nikoli. Vedno se zgodi kakšno presenečenje. In kot po pravilu so to pozitivna presenčenja. In na tokratnem taboru jih ni in ni zmanjkalo... :-) 

 

Nastanili smo se v Vili Šumica, v Kranjski gori, s pogledom proti čudovitim goram, ki so nas obdajale. Naš načrt je bil zelo jasen, urnik je bil pripravljen. Kot ponavadi, a tokrat smo kakšno sladko skrivnost resnično prihranili zase... in mislim, da nam je tabor uspel bolje kot še nikoli do sedaj. 


Tudi narava je bila na naši strani in ohranila še toliko snega, da so otroci lahko uživali na snegu. Se smučali, nekateri prvič v življenju. Vsi si želimo, da se predvsem te zgodbe ponovijo še kdaj, če ne prej, pa ponovno čez eno leto. Sobota je bila intenziven dan. Smučanje, srečanje z našo šampionko Tino Maze, popoldne obisk športnega centra v Planici, sprehod do vrha planiške velikanke z Mihom Deželakom... ogromno doživetij, ki so vsem udeležencem ostale v spominu. 

 

Zvečer pa brez glasbenega koncenta tudi ni šlo... 

 

Izvedba takšnega tabora zahteva sodelovanje. Brez vseh njih ne bi šlo. 

 

 

Lorem ipsum

Obisk terapevtske skupnosti v Truškah (Vrtnica)

Truške, 19.3.2017

 

Mesec marec je navadno mesec poln aktivnosti. In ne preseneča, da smo se na to čudovito nedeljo odpravili proti Primorski. Resnično je bil prijeten dan. Dogovorili smo se, da uporabnikom njihovega programa, svojcem in drugim predstavimo naš program in knjigo Nataše Sorko: Zmoreš, če se odločiš - pot iz objema zasvojenosti.  

Prijetno in koristno druženju smo sklenili ob okušanju domačih dobrot. 

 

Skupščina društva Žarek upanja

Ljubljana, 25.3.2017

 

Pride tudi dan, ko se zgodi naša redna letna skupčina. Tokrat se je zbralo preko 100 udeležencev. S sklepčnostjo nismo imeli težav, smo bili pa izjemno hvaležni obiska vseh prijateljskih in partnerskih organizacij, ki nas ta dan obiskali. Skupščina je potekala po vnaprej predvidenem dnevnem redu, v drugem delu je sledilo potopisno predavanje. Druženje pa smo zaključili s pogostitvijo. 

Našim članicam in članom se iskreno zahvaljujemo za vse dobrote, ki so jih pripravile za vse udeležence. 

Lorem ipsum

Tradicionalni pohod na Krim

Velikonočni ponedeljek, 17.4.2017

 

Kot vsak velikonočni ponedeljek smo se zbrali in se odpravili na Krim. To je naš tradicionalni pohod, na katerega se odpravimo ne glede na vremenske razmere že več kot 10 let. Letos nam je bilo tudi vreme zelo naklonjeno. 

 

         

Spomladanski pohod na Zasavsko Sv. goro

Vače, 27.5.2017

 

Letošnje spomladansko športno druženje s piknikom smo popestrili s pohodom na Zasavsko Sv. goro. Potem ko smo se okrepčali, pa smo se posvetili različnim športnim igram ter se pogovorili ob pravem tabornem ognju. 

 

   

39. redna letna skupščina KZA Koprivnica

Koprivnica, 3.6.2017

 

Tokrat smo obiskali Koprivnico, ki jo mnogi poznate po tovarni Podravka in njihovih izjemno znanih izdelkih. Člani KZA Koprivnica so naši pravi prijatelji in z največjim veseljem smo ta soboten dan preživeli v njihovi družbi. Potrudili so se, da nam je bilo v njihovi družbi več kot le prijetno. In obljubimo, da se naslednjič ponovno potrudimo in pridemo k vam na obisk. 

 

   

Tradicionalno srečanje v PB Vojnik

Vojnik, 2.6.2017

 

Velika druščina posameznikov, ki jih druži ista izkušnja: težave zaradi pitja alkohola. In vsi ti posamezniki so združeni in v sodelovalno - tekmovalnem vzdušju odigrajo turnir v odbojki ter v drugih športnih disciplinah. Hkrati pa imajo možnost se pogovoriti o vsakodnevnih situacijah, izkušnjah, kako jim gre na novi poti ter obuditi spomine na dneve skupnega bivanja na oddelku. To izjemno tradicionalno srečanja poteka že leta in leta na pobudo prim. Darje Boben Bardutzky, nekdanje vodje tega oddelka. 

 

  

Dan odprtih vrat

Ljubljana, 7.6.2017

 

Dolgo smo si želeli, čakali, ta trenutek, trenutek, ko vam razkrijemo kje delamo in v kakšnih prostorih. Najprej se moramo zahvaliti Mestni občini Ljubljana, ki je uslišala našo prošnjo in dobili smo dodaten prostor. Zdaj pa vam na ogled predstavljamo notranjost teh prostorov, v katerih si želimo, da se vsi dobro počutijo. Vsi tisti, ki k nam prihajajo in tudi mi, ki zelo veliko časa preživimo v njih. 

 

Imamo tudi nekaj novih sodelavcev oz. pomočnikov kot boste lahko opazili :-) 

 

Lorem ipsum

Mednarodna alkohološka šola

Veli Lošinj, 8.- 11.6.2017 

Kot skoraj vsako leto, smo se tudi letos udeležili mednarodne alkohološke šole, ki jo organizirajo naši prijatelji iz Hrvaške ter nas vedno toplo sprejmejo. 

Tudi letos je bila naša udeležba aktivna, Nataša Sorko je predstavila prispevek Vloga terapevtov vodenju terapevtske skupine. 

 

 

 

Srečanje klubov zdravljenih alkoholikov

Ajdovščina, 17.6.2017

 

Društvo Pluton je v letošnjem letu pripravilo srečanje klubov in ker vemo, da je sodelovanje med posameznimi organizacijami zelo pomembno, smo se srečanja tudi udeležili. 

Veselimo se že naslednjega srečanja, ki bo prihodnje leto v Postojni. 

 

Občni zbor društva KZA Cerknica

Cerknica, 22.7.2017

 

Spominjamo se srečanj v Cerknici, vsa so bila odlična, tudi to. Člani poskrbijo, da so prisotni zadovoljni in da odhajajo domov nasmejani ter z željo, da se naslednje leto vidimo spet.

 

 

Pohod na Veliko planino

Ljubljana, 26.8.2017

 

Čakali smo primerno vreme, a ker je bil cilj planinske sekcije Žarek upanja, da se v letošnjem letu povzpne na ta vrh, smo to tudi storili. Zadovoljstvo na vrhu je bilo izjemno. Dogovor je, da naslednji vrh, ki si ga želimo doseči je Debela peč. In ker ponavadi naredimo to, kar si zamislimo, bo tudi ta vrh osvojen v kratkem ;-)  

 

 

   

 

Športne igre ZSZOS in društva Novo upanje Žalec

Galicija, 9.9.2017

 

Preko 100 se nas je zbralo v pravljični deželi na Galiciji pri Žalcu. Bili smo v deželi Trnjulčice in pogledovali smo okrog, če bo kakšna princeska zaspala, a se na srečo to ni zgodilo.

 

Po uvodnih pozdravih so se pričele športne igre. Nekateri so se pomerili v odbojki, drugi v igranju pikada, tretji v balinanju, nekateri drugi pa v ruskem keglanju in metanju obročev. 

 

Srečanje je bilo namenjeno druženju, spoznavanju ter spoznanju, da skupaj zmoremo več ali pa tisto, kar si zamislimo. 

 

   

Festival nevladnih organizacij - LUPA

Ljubljana, 13.9.2017

 

Velikokrat ugotovimo, da je problem pri delovanju nevladnih organizacij tudi ta, da so premalo prepoznavne v širšem okolju. Zaradi tega smo se odločili za nastop na Festivalu LUPA in smo celo sredino popoldne namenili temu, da smo vsem, ki so se ustavili na naši stojnici pojasnevali podrobnosti o našem programu. Verjamemo, da so mnogi prejeli koristne informacije. 

 

Dan tekaških uspehov

Kranj, Varšava, 23.9.2017

 

To je bil dan, ko se je večje število naših članov udeležilo več tekaških prireditev. Na prvi pogled se sliši vse tako zelo enostavno. Pa ni. 

Ko se odločiš preteči 42 km, to še zdaleč ni enostavno, za rezultatom, prihodom skozi cilj, se skrivajo ure teka, ure priprav, ure razmišljanj in veliko spoznanj. Če pa se zgodi še odličen rezultat, potem je do še dodaten razlog za srečo. V Varšavi je imel tako veliko razlogov za srečo Jože Marolt. Na pravem maratonu, 42 km, se je uvrstil med 90 najboljših tekačev izmed vseh 9000, ki se jih je maratona udeležilo, hkrati pa je dosegel še 3. mesto v svoji starostni skupini. In to je bil njegov prvi maraton, prej se je spopadal s polmaratoni. 

 

Ker je bil to tekaški praznik za ekipo Žarek upanja - Tečem 0,0, so se naši tekači odločino odrezali tudi na Teku za Kranj in so se trije uvrstili med 3 najboljše v svojih kategorijah, za svoje dosežke so prejeli tudi medalje. 

 

Vsem iskreno in od srca čestitamo! 

 

Lorem ipsum

Skupščina WACAT (Svetovno združenje klubov zdravljenih alkoholikov) in italijanski kongres KZA

Sestola, 28. - 30.9.2017

 

Dogodek, ki nam bo ostal v spominu. Prav gotovo. Udeležili smo se skupščine WACAT, z mednarodno udeležbo iz celega sveta skupaj s prijatelji iz sosednje države Hrvaške. Ob tej priložnosti smo navezali stike s strokovnjaki in drugimi iz držav, s katerimi do sedaj še nismo sodelovali. Imeli smo možnost se pogovoriti o profesionalnih in osebnih izkušnjah. 

Predsednik WACAT-a je Helge Kolstad, strokovnjak s področja, norvežan, ki prihaja iz mednarodno uveljavljene nevladne organizacije IOGT. Tesnejše stike smo navezali s predstavniki iz Moskve. Veliko novih profesionalnih spoznanj in osebnih, ko se kamenčki sestavijo v čudovit mozaik, ki ga še dolgo, ko se dogodek konča, nosimo v srcu. In to je veličina našega poslanstva.  

Posebna izkušnja je tudi, ko ti je dano govoriti pred več kot 700 ljudmi v dvorani. To je izkušnja, ki ostane za vedno zapisana globoko v spominu in sporoča, da zmoremo marsikaj, bolje, da zmoremo tisto, kar se odločimo, da bomo izpeljali. 

Veselimo se naslednjih skupnih srečanj. 

 

Lorem ipsum

Kostanjev piknik 

Vače, 30.9.2017

 

Naše tradicionalno srečanje s pohodom. Zbrali smo se že zjutraj, v zgodnjih dopoldanskih urah in se odpravili na približno 3 ure dolg pohod. 

Po povratku pa so nas pričakali še vsi ostali, ki se pohoda niso mogli udeležiti ter so nas presenetili z jesenskimi dobrotami. 

Zadišal je pečen kostanj, zagorel je pravi taborni ogenj, brez dobrot z žara pa seveda ni šlo. 

Skupno druženje smo nadaljevali do poznega popoldneva. 

 

 

Lorem ipsum

Mednarodni simpozij za bolezni odvisnosti 

Šabac, 5.- 8.10.2017

Izobraževanje izvajalcev programa je ena izmed naših temeljnih usmeritev. Zavedamo se, da je potrebno slediti novim pristopom, novim spoznanjem, novim izkušnjam, slediti dobrim praksam drugih ter vse to vključevati v naše delo. Hkrat pa so izobraževanja tudi oblika krepitve kompetenc strokovnih izvajalcev ter vplivajo na njihov poklicni in profesionalni razvoj. 

 

 

 

Izobraževanje za dolgoletne abstinente in druge zainteresirane 

Ljubljana, 13. - 14.10.2017

 

V letošnjem letu, konkretneje v mesecu oktobru smo pričeli z izobraževanjem za dolgoletne abstinente in druge zainteresirane osebe, ki bi si želele izvedeti več o zasvojenosti, dinamiki zasvojenosti, obravnavi zasvojenosti ipd. 

 

Prvi modul je bil namenjen področju javnega zdravja. Gostili smo naslednje priznane strokovnjakinje: 

- doc.dr. Zdenko Čebašek Travnik

- dr. Majo Roškar

- dr. Sandro Radoš Krnel 

- prim. Darjo Boben Bardutzky

- dr. Mercedes Lovrečič

- dr. Barbaro Lovrečič

 

Prvega modula se je pričakovano udeležilo 20 zainteresiranih, naslednji modul načrtujemo še letos. 

Izobraževanje omogoča Ministrstvo za zdravje. 

 

 

Terapevtski vikend v Bosni (Mostar, Medjugorje) 

Ljubljana, 21. - 22. 10.2017

Ker za vse naše člane, ki bi si želeli z nami na izlet, ne zadostuje en avtobus, smo se tudi letos odpravili na izlet z dvema avtobusoma v soboto v zgodnjih jutranjih urah. 

Dobro razpoloženi smo se odpravili na precej dolgo pot. A vsi smo se vedeli, da nas čakata dva izjemna dneva, dva dneva, ki jih bomo preživeli skupaj, dneva priložnosti za iskrene in odkrite pogovore z občutkom, da nas nekdo posluša, razume in sliši. 

In tako je tudi bilo. 

Apartmaji pri Damirju so nam ponujali občutek, da smo doma. 

V teh dveh dnevih smo združili vse tisto, kar smo si predhodno tudi postavili kot cilj našega skupnega popotovanja in druženja. 

V poznih večernih urah smo se v nedeljo vrnili domov. Prijetno utrujeni, z zavedanjem, da se je zase vredno potruditi. 

 

 

Lorem ipsum

30 let delovanja društva Viharnik

Koper, 26.10.2017

 

Prijetno četrtkovo popoldne smo se z našimi člani odpravili v Koper, s prav posebnim namenom. Z namenom praznovati skupaj s člani društva Viharnik, društva, ki ga združujejo podobni interesi in cilji kot nas. 

Že ob prihodu smo začutili, da so našega obiska veseli. Sledila je svečana prireditev z glasbenimi nastopi ter vsebinskim in strokovnim pogovorom, v katerem sta sodelovala tudi dva njihova člana. 

Vse je bilo tako iskreno, tako spontano, tako odlično kot so oni sami in njihov program. 

 

Na koncu so se člani zahvalili mag. Tonetu Kladniku in Branki Knific, ki vsa ta leta vodita program urejanja ljudi v stiski, po modificirani obliki socialno andragoške metode zdravljenja alkoholikov in drugih ljudi v stiski, katere avtor je pokojni dr. Janez Rugelj. 

 

Društvo je ob tej priložnosti izdalo zbornik z naslovom: PAPIR VSE PRENESE - OD NIŽAV ČLOVEKOVIH PADCEV DO VRHOV NJEGOVIH USPEHOV. 

Lorem ipsum

22. Ljubljanski maraton 

Ljubljana, 29.10.2017

 

Že več let zaporedoma se naši člani udeležujejo ljubljanskega maratona. Vsakdo, ki se odloči sodelovati, si sam tudi izbere razdaljo, ki jo bo na ta dan pretekel v družbi tisočerih tekačev. 


Ekipa Žarek upanja - Tečem 0,0 je letos štela 17 članov, večina jih je odtekla 10 km tek, 4 so premagali polmaraton in pretekli 21 km, eden izmed naših članov pa je pretekel 42 km. 

Na vse naše udeležence ljubljanskega maratona smo izjemno ponosni. Ponosni pa smo tudi na vse navijače, ki so ob progi spodbujali svoje sočlane ali pa jih pričakali v cilju, ko so dosegli svoj cilj ta dan. Ta dan so naši člani pretekli skoraj 250 km vsi skupaj. 

 

Tek, gibanje še posebno, predstavlja enega izmed dejavnikov zmanjševanja stresa in prispeva k temu, da nam gre v življenju bolje, da lažje uvidimo rešitve ter se zmoremo spopadati z vsakodnevnimi izzivi na drugačen način, na način, ki nam odpira nove možnosti in nas spodbuja k iskanju novih poti in idej. 

 

Lorem ipsum

Večer poezije - s poezijo proti odvisnosti 

Virovitica, 11.11.2017

 

11. november - je mednarodni dan boja proti odvisnosti, tokrat sobota in Hrvaška zveza KZA je, kot vsako leto organizirala dogodek Večer poezije. 

Izjemne izpovedi ljudi, izjemni trenutki, vse brez cenzure. Bilo hudo, zdaj je lepo. In to so tudi trenutki, ko lahko vsak sam pri sebi in pri drugih ugotovi svoj korak naprej, svojo spremembo življenja in uvidi razloge zakaj je bilo vredno vztrajati takrat, ko je bilo najtežje. 

In potem so s trenutki sreče, zadovoljstva, hvaležnosti poplačani vsi težki dnevi, žalost, obup, strah... in zaradi tega je vredno vztrajati, delati in se truditi. 

 

 

IV. Psihiatrični kongres BiH in Simpozij za bolezni odvisnosti

Banja luka, 16.-19.11.2017

Na povabilo kolegov iz Bosne in Hercegovine smo se udeležili Kongresa in Simpozija v Banja luki. Srečanje je bilo koristno, uspešno. Dogovorili smo se za nove skupne aktivnosti, ki bodo obogatile naše delo in doživetja naših ter njihovih članov. Skupaj smo preživeli nekaj prijetnih trenutkov, podoživeli uspehe, izmenjali izkušnje ter si obljubili, da se kmalu spet srečamo. 

HR Strokovno srečanje -Moja zaposlitev.si 

Prepoznavanje in obvladovanje odvisnosti zaposlenih v podjetjih

Ljubljana, 23.11.2017

 

Na povabilo organizatorja strokovnega srečanja je Nataša Sorko, strokovni vodja programov društva, predstavila udeležencev strokovnega srečanja prispevek Zaposleni ima težave z odvisnostjo - kaj storiti?. V drugem delu smo sodelovali tudi v okrogli mizi. Prestavljeni so bili različni pogledi na situacijo, kaj je mogoče storiti in različne poti rešitve. 

Skupščina klubov zdravljenih alkoholikov v Skopju

Skopje, 25.11.2017

 

Pravo prijateljstvo, iskreni odnosi, spoštovanje, vse to ne pozna meja in tudi ne drugih ovir. Prav res ne. Z veseljem smo se udeležili dveh skupščin v enem dnevu, se srečali s terapevti in tistimi, ki so se zdravili, se pogovorili, se naučili nekaj novih besed in ugotovili, da če je pravi namen, ovir ni. Potrudimo se razumeti tudi nekaj makedonskih besed, slediti pogovoru. Želeli pa bi poudariti, da so se tudi naši kolegi iz Makedonije zelo potrudili, da smo uspešno sledili dogajanju na obeh dogodkih. Prijeten občutek je, ko ugotoviš, da imaš okoli sebe toliko čudovitih ljudi, s katerimi so preživete ure vedno prekratke, da si vedno znova zaželiš ponovnega srečanja z njimi in to je pravo bogastvo našega dela, poslanstva in delovanja. Tudi zaradi tega bomo v prihodnje sledili izbrani poti. Aktualne novice

12.05.2014 | ARHIV
Svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da zaradi alkohola po svetu vsako leto umre 3,3 milijona ...
17.12.2013 | ARHIV
Predsednik republike Borut Pahor je danes sprejel predstavnike organizacij, ki imajo status humanitarne ...
17.10.2013 | ARHIV
Novo mesto, 17.10.2013 Nacionalni forum humanitarnih organizacij Slovenije (NFHOS) je ob dnevu boja proti ...

 

Ostalo

 

Naše delo omogočajo:

 

  

 

 

Rezultat iskanja slik za občina litija 

 

O društvu

Društvo je v letu 2006 pridobilo status društva, ki deluje v javnem interesu na področju socialnega varstva in status splošne humanitarne organizacije.

 

Naslov:

Društvo Žarek upanja

Letališka 33, p.p. 2558

SI - 1000 Ljubljana

 

Davčna št: 42254027

TRR: SI56 0201 1009 0148 128


Telefon:

01 89 77 023

031 301 470

031 341 784