Visual 01
Visual 02
Visual 03
Visual 04

Leto 2015

47. letna skupščina KZA dr. Mato Golobič

Čakovec, 10.1.2015

 

Odzvali smo se vabilu prijateljske organizacije ter se udeležili njihovega dogodka. Druženje  je bilo prijetno, poučno ter nova priložnost za izmenjavo izkušenj s prijatelji s sosednje države.

 

 

3. nacionalna konferenca o alkoholni politiki: ZMANJŠAJMO BREME ALKOHOLA V SLOVENIJI

Ljubljana, 14. in 15. 1.2015

 

Prisostvovali smo pomembnemu dogodku, ki ga je organiziralo Ministrstvo za zdravje v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje. Prisluhnili smo številnim odličnim prispevkov tujih in domačih predavateljev.

 

Veseli nas, da so udeleženci prejeli tudi našo zadnjo znanstveno monografijo v kateri pišemo o Pasteh odraščanja v alkooholni kulturi in predstavljamo rezultate raziskave o odnosu slovenskih osnovošolcev do alkohola.

 

Več informacij na povezavi...

 

 

Letna skupščina Društva zdravljenih alkoholikov Vrhnika

Vrhnika, 31.1.2015

 

Odzvali smo se vabilo in se udeležili letna skupščine društva na Vrhniki.

Prisluhnili smo poučnemu in zanimivemu predavanju o volju gospe Katarine Lavš Mejač. Stirnjali smo se skupaj z njo, da vsak izmed nas potrebuje pravo voljo za uspešno spopadanje z vsakodnevnimi dogodki in situacijami.

Po uradnem delu je sledila pogostitev in družabno srečanje.

 

 

Strokovno predavanje - pater Karel Gržan

Radenci, 7.3.2015


Društvo Nova pot Radenci je organiziralo strokovno predavanje z naslovom: Kje, od kod, kako po (po)moč, da nam bo v realnosti življenje dobra priložnost!.

Predavatelj je poskušal osvetliti različne poglede na življenje in naše odzive ter prisotne nenehno spodbujal k razmišljanju kako realni smo v sprejemanju našega življenja.
Poudaril je, da potrebno živeti v realnosti ter da je potrebno na življenjske situacije gledati kot na izziv in ne drugače. Ob tem se je dotaknil teme svobode in si sebi in vsem nam zastavil vprašanje v kolikšni meri smo pravzaprav svobodni in kaj nam svoboda pravzaprav predstavlja ter kako sami to isto svobodo vidimo.
V življenju si želimo predvsem ravnovesje, da smo sprejeti in umirjeni. Velike naloge, ki si jih zastavljamo vsak dan sproti in jim poskušamo slediti.
Prestavljeno je bilo tudi pravilo "1:5", ki govorijo o tem, da če, zelo enostavno, izrečemo eno kritiko, potem moramo izreči 5 pohval. Torej, na eno slabo stvar – stavek, pet pozitivnih. Postavlja se veliko vprašanje, ali zmoremo upoštevati to pravilo in ga tudi spoštovati ter v kolikšni meri. Kakšno je v resnici to naše razmerje? Ob tem je pomembno poudariti, da nikoli ne kritizirajmo osebo kot osebo, temveč le njegovo vedenje, obnašanje, ravnanje.

Po drugi strani pa ne smemo na krizo v življenju ali v odnosu gledati kot na nekaj slabega, temveč na dobro priložnost, kaj vse lahko spremenimo na bolje.

Sporočila, ki pa jih nosimo v sebi do drugih prenašamo na različne načine. Ženske delujejo bolj srčno in po intuiciji, medtem, ko moški delujejo bolj »tehnično«. Ženske imamo potrebo vse večkrat povedati, pojasniti, medtem ko moški uporabljajo bolj telegrafski stil, kratko, jasno in jedrnato, brez nepotrebne razprave. In tu v odnosu pogosto prihaja do kratkega stika, nerazumevanja.

Pomembno je, da smo sicer samokritični, vendar to ne pomeni, da smo pretirano kritični do sebe.

Hkrati pa je potrebno vsakodnevno uporabljati tri magične besede: oprosti, hvala in prosim. Ali znamo odgovoriti iz srca zakaj vse smo lahko v življenju hvaležni? Zmoremo v tem trenutku našteti vsaj 5 stvari, za katere smo v življenju hvaležni? Zmoremo Boga, nevidno silo, kogarkoli, prositi, da nam v določenem trenutku pomaga rešiti nalogo, situacijo, ki je pred nami? Skozi predavanje je bila izjemno uspešno predstavljena duhovna dimenzija našega življenja, na način, da je bila za vsakogar, ki je bil na predavanju, sprejemljiva, ne glede na vero, religijo ipd.

In kaj pravzaprav predstavljajo naši odnosi s samim seboj in drugimi? Je odnos naš breme, naš napor? Je morda naš oddih? Se v odnosu nahranimo s svežo energijo? Smo v odnosih v pravi harmoniji?
Predavanje je usmerjalo predvsem v pozitivno razmišljanje in iskanje rešitev v danem trenutku. Postavlja pa se vprašanje ali si zmoremo na ta način sami sebi pomagati in tudi kdaj.

 

 

1. hrvaški simpozij o boleznih odvisnosti in komorbidnih motnjah z mednarodno udeležbo 

Poreč, 23.-25. april, 2015

 

Odzvali smo se vabilu kolegov s Hrvaške in se udeležili njihovega prvega simpozija. V treh dneh smo prisluhnili številnih odličnih prispevkom s področja odvisnosti od nedovoljenih drog, alkohola in iger na srečo. 

 

Slovenijo je 3 tremi prispevki zastopala ženska ekipa: doc. dr. Maja Rus Makovec, mag. Mirjana Radovanovič in Nataša Sorko. 

Lorem ipsum

II. Simpozij o boleznih zasvojenosti z mednarodno udeležbo

Banja Luka, 17. - 19. 9 .2015

 

Udeležili smo se mednarodnega simpozija z mednarodno udeležbo in izkoristili priložnost za izmenjavo izkušenj in dobrih praks.  

 

Gostovanje predstave Edina Zala

Sarajevo, 25.9.2015

 

In ponovno smo oživili našo predstavo. S prenovljeno igralsko zasedbo. To pomeni tudi, da so še nekateri drugi naši člani dobili priložnost izkusiti gledališče iz prve roke in tudi to kako se počutijo tisti, ki stojijo na odru, pred gledalci in morajo nekaj povedati. Hkrati pa je bil ta dogodek dodatna potrditev našega sodelovanja s kolegicami in kolegi iz Bosne in Hercegovine. Izkušnja, ki jo je doživela naša ekipa, je bila seveda prijetna in je vse vključene obogatila za mnoga nova spoznanja. Obisk olimpijskega Sarajeva je poseben dogodek, še posebej sedaj, ko tudi sarajevčani ponovno obujajo znamnito maskoto, Vučka, ki ga je mogoče opaziti vsepovsod, na skodelicah, svinčnikih, spominkih... 

 

Posebej pa nas je razveselilo sporočilo gostiteljev, da so bili nad predstavo navdušeni, da ima veliko sporočilno in terapevtsko vrednost. Zasluge za to je potrebno pripisati avtorju gledališke igre, g. Tonetu Partljiču, ki je pred sedmimi leti vložil veliko energije in svojega znanja in nastala je kratka, a nadvse zanimiva predstava. 

 

Polni vtisov in novih spoznanj se ekipa že pripravlja na novo uprizoritev, ki pa bo tokrat v Ljubljani, v poznih jesenskih dneh. 

 

 

Kostanjev piknik

Vače, 3.10.2015

 

Priprave na tradicionalni dogodek so potekale po pričakovanjih. Blizu 90 se nas je pričelo zbirati v jutranjih urah in smo se pripravljali na pohod. Dežnih kapljic se nismo ustrašili. 

 

V popoldanskih urah smo se zbrali ob "tabornem ognju" in vročem kostanju. 


Dan ni bil namenjen le pohodu in predajanju gurmanskim užitkov. Pomemben del sobotnega dneva smo namenili druženju, pogovorom in izmenjavi različnih izkušenj ter misli. 
Vsak je lahko našel nekaj zase. 

 

Bil je dan, ko se je znova pokazalo, da smo ljudje najpomembnejši in kako zelo malo je potrebno za srečo posameznika, če le uspe v majhnih stvareh najti veliko zadovoljstvo. 

 

Vsem, ki so na kakršen koli način prispevali k organizaciji in izvedbi skupnega srečanje, se zahvaljujemo. Veliko šteje tudi samo udeležba s pravim namenom in pozitivnimi mislimi ter življensjkimi pričakovanji.

 

In zaključili smo, preživeli smo čudovit jesenski dan, ki je bil s soncem obsijan. 

 

 

 

20. ljubljanski maraton

Ljubljana, 25.10.2015

 

V letošnjem letu smo se v sklopu naše redne dejavnosti udeležili tudi jubilejnega ljubljanskega maratona. Zadovoljni. Tekli smo s sloganom: Tečem 0,0

 

 

 

 

 

Mednarodni simpozij o boleznih odvisnosti

Subotica, 29. -31.10.2015

 

V času krompirjevih počitnic smo se udeležili mednarodnega simpozija. To je bila ena izmed priložnosti za izmenjavo izkušenj in preizkušanje lastnih mej v letu 2015. Vsak takšen dogodek nam lahko ponudi takšno izkušnjo. In natanko to se je zgodilo. In lahko vam zatrdimo povsem zanesljivo, da ko z distance pogledamo na določene življenjske dogodke, jih vidimo povsem drugače. In če v danem trenutku menimo, da nam je bilo zelo težko, nekoliko kasneje lahko ugotovimo nekaj povsem drugega. V življenju je neštetokrat potrebno na določene situcije pogledati iz več zornih kotov, morda bolj sisemsko in hitro ugotovimo, da resnica ni ravno takšna kot smo jo videli prvi trenutek. In izkušnja, ki smo jo doživeli, je govorila o tem, da naše misli in razum imajo svojo zgodbo, čustveni del pa drugo. In v kolikor ti dve dimenziji nista usklajeni, lahko imamo težave z obvladovanjem svojih odzivov. A ko mine nekoliko časa in kot radi rečemo, vse skupaj prespimo, ugotovimo, da smo bogatejši za najdragocenejšo izkušnjo, ki nam jo je življenje sploh zmoglo ponuditi, le da tega prvi trenutek tega nismo uspeli razumeti tako. In pogosto v življenju se zgodi, da ne zmoremo tako hitrega premika v dojemanju posamezne življenjske sitaucije. 

Za nas je bil udeležba na tem mednarodnem simpoziju izjemno uspešna in dragoceni za izjemno ter neponovljivo izkušnjo. 

 

 

 

 

 

 

Predstavitev knjige "Zmoreš, če se odločiš - pot iz objema zasvojenosti" in predstava "Edina Zala"

Ljubljana, 20.11.2015

 

Pomemben dan. Ne, zelo pomemben dan je bil 20. november.  V Kulturnem domu v Črnučah v Ljubljani smo premierno predstavili knjigo "Zmoreš, če se odločiš - pot iz objema zasvojenosti". 

 

Prepričani smo, da si bomo mnogi ta dan zapomnili. In ni vsak dan, ko uspeš izdati svojo prvo knjigo. Knjigo, o kateri vsi tisti, ki jo potem preberejo, izrekajo sama pozitivna mnenja. In to je predstavitvi dodalo še zadnji kamenček v mozaiku. 

 

Zahvaljujemo se vsem, ki ste se nam ta dan pridružili. To razumemo tudi, da naše delo podpirate in seveda naše delo spremljate. 

 

Posebno bi se želeli zahvaliti doc. dr. Zdenki Čebašek Travnik za pomoč pri nastajanju knjige in siceršnjem sodelovanju pri izvajanju dejavnosti naše organizacije. 

 

Hkrati pa so naši člani ponovno dokazali kako doživeto in odlično so sposobni odigrati Partljičevo igro "Edina Zala". 

 

Posebno in iskreno se zahvaljujemo Mestni občini Ljubljana, Oddelku za lokalno samoupravo Črnuče, ki so nam omogočili brezplačno gostovanje v Kulturnem domu ter prispevali pomemben delež k odlično izpeljanemu dogodku. 

 

 

 

 

 

 

Srečanje predstavnikov humanitarnih organizacij s predsednikom države

Ljubaljana, 18.12.2015

 

Kot že nekaj let do sedaj, smo se predstavniki humanitarnih organizacij srečali v decembrskem času s predsednikom države.

 

Predsednika smo seznanili z aktualno problematiko ter se mu zahvalili za podporo v preteklem obdobju.

 

 

 

Novoletno srečanje članov društva

Ljubljana, 19.12.2015

 

Leto se približuje koncu in kot vsako leto do sedaj, smo se tudi letos v velikem številu zbrali člani društva na zaključnem srečanju. 

 

Mnogi se sprašujejo zakaj so takšna srečanja pravzaprav pomembna in potrebna. In na to vprašanje je odlično odgovoril prof. Musalek na mednarodni konferenci o alkoholizmu in drugih zasvojenostih na Bledu v mesecu oktobru 2015, ko je dejal, da v tistem trenutku, ko nekomu nekaj odvzameš, mu moraš ponuditi za to alternativo, ki bo zanj primerna in zdrava ter mu predstavlja užitek. 

In naša srečanja vse to tudi ponujajo. Prijeten večer, v družbi istomislečih ljudi. Vsi ti ljudje na srečanje s seboj prinesejo pozitivno energijo, smisel za humor in zabavo, pripravljenost se poveseliti, zaplesati ter preživeti čudovit večer. 

 

In vsako leto posebej ugotavljamo, da nam je to uspeva. Srečanje zaključimo, da smo cilj dosegli, da smo sledili svojim usmeritvam in načrtom. In da vse to, kar delamo, delamo s srcem in predanostjo. In ko je mozaik leta sestavljem, potem je mogoče pod zadnjo črto v letu, ki odhaja, zapisati: "Za nami je ponovno eno uspešno leto, ki nas je obogatilo z različnimi izkušnjami in spoznanji". Najpomembneje pa je to, da vemo, da moramo tudi v prihodnje slediti svojemu poslanstvu, ki smo si ga sami izbrali. 

 

Ni vedno lahko. Nihče tega ne trdi. A ko ob koncu leta ugotovimo kaj vse nam je v preteklih 365 dneh uspelo, smo zadovoljni. In takšno leto je bilo tudi leto 2015. Pomahali smo mu v slovo s prepričanjem, da nas čaka Novo leto 2016, ki bo za nas uspešnejše ter da nam bo vsem skupaj prineslo veliko osebnega in poklicnega zadovoljstva ter izpolnitev vseh načrtih, tudi tistih najbolj skritih, ki še zdaj bivanje nekje daleč, jutri pa bodo že del naše realnosti. 

 

Hvala vsem članom in sodelavcem, ki so ali ste nam omogočili sestavljanje mozaika leta 2015. 

 

Vsem želimo zelo, zelo uspešno ter srečno leto 2016! 

 

Vaš Žarek upanja

 

 

 


Aktualne novice

12.05.2014 | ARHIV
Svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da zaradi alkohola po svetu vsako leto umre 3,3 milijona ...
17.12.2013 | ARHIV
Predsednik republike Borut Pahor je danes sprejel predstavnike organizacij, ki imajo status humanitarne ...
17.10.2013 | ARHIV
Novo mesto, 17.10.2013 Nacionalni forum humanitarnih organizacij Slovenije (NFHOS) je ob dnevu boja proti ...

 

Ostalo

 

Naše delo omogočajo:

 

  

 

 

Rezultat iskanja slik za občina litija 

 

O društvu

Društvo je v letu 2006 pridobilo status društva, ki deluje v javnem interesu na področju socialnega varstva in status splošne humanitarne organizacije.

 

Naslov:

Društvo Žarek upanja

Letališka 33, p.p. 2558

SI - 1000 Ljubljana

 

Davčna št: 42254027

TRR: SI56 0201 1009 0148 128


Telefon:

01 89 77 023

031 301 470

031 341 784