Visual 01
Visual 02
Visual 03
Visual 04

Leto 2013

Z letom 2013 stopamo v 12. leto delovanja naše organizacije. Tudi v letošnjem letu bomo sledili že predhodno začrtanim ciljem in načelom s poudarkom na skrbi za vsakega posameznika in družino, ki se znajde v stiski zaradi pitja alkohola.

 

Čakovec, 12.1.2013

Svečana skupščina ob 45. obletniki delovanja društva KLA dr. Mato Golubič

 

Odzvali smo se vabilu in se udeležili svečanega dogodka ter prisostvovali nazornemu prikazu dolgoletnega strokovnega dela. Po uradnem delu je sledila pogostitev.

 

Ljubljana, 18.1.2013

Skupščina Nacionalnega foruma humanitarnih organizacij Slovenije (NFHOS)

 

NFHOS je pripravil in organiziral redno letno in volilno skupščino. Članice in predstavniki številnih humanitarnih organizacij so se zbrale v dvorani Hotela Mons. Po uvodnih pozdravih, predstavljenih poročilih in predlaganih spremembah Zakona o humanitarnih organizacijah so sledile predstavitve kandidatov za novega / novo predsednico NFHOS-a in člane / ice upravnega odbora.

 

V nov štiriletni mandat kot članica upravnega odbora je bila izvoljena tudi predstavnica Društva Žarek upanja.

 

Vsem veliko uspeha pri delu v NFHOS in matičnih organizacijah.

 

Skupščina društva Krma Jesenice

Jesenice, 30.1.2013

 

Udeležili smo se redne letne skupščine na Jesenicah, kjer smo bili presenečeni nad resnično prijetnim sprejemom in dobrošlico. Po uradnem delu je sledila pogostitev s pravimi gorenjskemi dobrotami.

 

Z upanjem, da se čimprej srečamo, smo se poslovili v zgodnjih večernih urah.

 

40 dni brez alkohola - BODIMO ZGLED

 

Sodelujemo v akciji Slovenske KARITAS - 40 dni brez alkohola z letošnjim osnovnim sporočilom BODIMO ZGLED.

 

Akcija se je začela z novinarsko konferenco dne, 13.2.2013 in se bo nadaljevala z drugimi aktivnostmi.

 

Več informacij na:

http://www.24ur.com/po-pustu-sledi-post.html

 

http://www.karitas.si/40-dni-brez-alkohola-izjava

 

39. skupščina Društva KZA Žalec

Žalec, 23.2.2013


Odzvali smo se vabilu in se udeležili dogodka Društva KZA Žalec. Po uvodnem pozdravu je sledil uradni del skupščine, ki so ga člani društva popestrili z nekaj kulturnimi prispevki, ki so jih pripravili sami. Tako smo prisluhnili dvema skečema z naslovom: "Navtična trgovina in vesoljni potop" in "Zasebna ambulanta".

 

 

 

Redna letna skupščina društva Žarek upanja

Ljubljana, 16. marec 2013

 

Čas zelo hitro mineva. Ponovno je bilo leto naokoli in zbrali smo se na redni letni skupščini društva v dvorani poslovne stavbe Slovenijalesa.

 

Skupaj se nas je zbralo skoraj 100. Po uvodnih pozdravih in uradnem delu, v katerem so bile predstavljene aktivnosti in načrti za naprej, je sledilo predavanje gospe Marjetke Polak, univ. dipl. psihologinje in specializantke klinične psihologije o spanju. Vzdušje v dvorani ni bilo prav nič podobno naslovu predavanja, saj je bila razprava dinamična in zanimiva.

 

Po predavanju smo članom društva Žarek upanja še podelili priznanja. Nato je sledila še skromna pogostitev.

 

Ob tej priložnosti bi se želeli zahvaliti članicam in članom društva, ki so pomagali pri pripravi in izvedbi skupščine ter pogostitve.

 

 

Mednarodna konferenca o alkoholizmu in drugih odvisnostih

Skopje, 12. april 2013

 

Naš predstavnik se je udeležil mednarodne konference v Skopju.

Od organizatorja dogodka je Društvo Žarek upanja prejelo tudi zahvalo za večletno uspešno sodelovanje.

 

Takšni dogodki so zelo pomembni za krepitev sodelovanja, izmenjavo izkušenj, dobrih praks ter utrjevanju osebnih, prijateljskih vezi.

 

Hkrati pa smo še enkrat prejeli tudi povabilo na kongres na Ohridu, ki bo letos, v drugi polovici meseca maja v Hotelu Inex Gorica.

 

 

sobota, 4. 5. 2013

Pohod na Krim

 

Nekaj članov društva se je udeležilo organiziranega pohoda na Krim. Vsi, ki smo prišli do vrha, smo veselo pogledovali v dolino... :) in ponosno ugotovili, da smo ta dan naredili nekaj dobrega zase.

 

Prihodnjič nasvidenje na...

 

 

Spomladanski piknik

Vače, 18.5.2013

 

Tudi tokrat smo se srečali na spomladanskem pikniku z našimi člani in uporabniki, skupaj več 60.

Odpravili smo se peš na bližnji hrib in ogled cerkvice, ki je 4.7.1990 pogorela zaradi udara strele in so jo kasneje obnovili.

 

Uživali smo v športnih igrah: pikado, balinanje, igre z žogo... Zmagovalci v svojih kategorijah so prejeli tudi zaslužene medalje.

 

Vmes pa smo se okrepčali z dobrotami z žara in domačim pecivom. 

VII. mednarodna poletna šola o alkoholizmu

Mali Lošinj, 31.5. - 2.6.2013

 

Kot vsako leto do sedaj, smo se tudi v letošnjem letu udeležili poletne alkohološke šole na Malem Lošinju.

Za popestritev nas je tokrat pričakalo malo hladnejše in nekoliko manj prijazno vreme, z nižjimi temepraturami, tako zraka kot morja... :(

 

Ne glede na vreme pa smo bili deležni prijaznega sprejema s strani organizatorja.

 

Kot vedno smo bili pridni poslušalci in tudi aktivni udeleženci, kar pomeni, da smo se udeleželi vseh predavanj in delavnic.

Delovni program se je začel v petek sredi dopoldneva in trajal vse do poznih popoldanskih ur. Enako je bilo tudi v soboto.

 

Obnovili smo staro znanje, ga utrdili, slišali marsikaj zanimivega in imeli možnost se poglobiti vase, saj nam je mag. Božena Galoić kot vedno pripravila zanimivo, uporabno in poučno delavnico.

 

Strokovne in prijateljske povezave ter stike pa smo krepili ob okusni hrani. Naslednji dan pa je bil čas za slovo in pozdrav - nasvidenje do naslednjega srečanja.

35. skupščina KZA Podravka

Koprivnica, 15. 6. 2013

 

Udeležili smo se jubilejne skupščine v Koprivnici.

 

Na skupščini je bilo vse v znamenju srca in ljubezni. Po uvodnem pozdravu je sledil krajši kulturni program.

 

Sledil je uradni del skupščine s predstavitvijo poročil in načrtov za delo v naprej.

Uradni del se je zaključil s podelitvami priznanj in pozdravi gostov.

 

Nato je sledila skromna pogostitev v preddverju dvorane. Vsi prisotni so imeli možnost tudi poskusiti prav posebno torto.

Srečanje klubov zdravljenih alkoholikov notranjsko primorske regije z okolico

Cerknica, 15.6.2013

 

V Cerknici se je tretjo soboto v mesecu juniju 2013 odvijalo tradicionalno srečanje KZA, ki imajo že več kot desetletno tradicijo.

 

Pričakalo nas je spročeno vzdušje, ki ga nudi lahko le neokrnjena narava v okolici Rakovega Škocjana in Cerkniškega jezera ter prijazni organizatorji.

 

Sprehodili smo se po Cerkniških ravnicah, si ogledali cerkev sv. Križa. Opazovali okolico, konje ipd.

 

Organizatorji pa so seveda poskrbeli za to, da nismo bili ne žejni in tudi lačni ne.

 

Za dobro voljo in nasmejane obraze pa je poskrbela tudi glasbena skupina.

 

 

40. skupščina Društva zdravljenih alkolikov Tolmin

Tolmin, 14.9.2013

 

Udeležili smo se skupščine društva v Tolminu ob njihovem visoki obletnici delovanja in prisluhnili predavanju ge. Iris Šorli Kravanja, univ.dipl.soc.del., univ.dipl.soc.ped. in doktorske kandidatke o Motnjah hranjenja pri mladostnikih.

Predsednik društva pa je v svojem poročilu podrobno predstavil delo in 40 letno poslanstvo organizacije.

 

 


Izlet v Sarajevo

Sarajevo, 21. - 22.9.2013

 

Na pobudo članov smo se v zgodnjih jutranjih urah v soboto, 21.9.2013 odpravili na izlet v Sarajevo. Po dolgi in naporni poti smo si najprej ogledali izvir reke Bosne (Vrelo Bosne). V popoldanskih urah smo se srečali s člani klubov zdravljenih alkoholikov Sarajeva, ki so nam predstavili svoje delovanje in opisali njihova pretresljive izkušenj z vojno. Njihovi izpovedi so nas vse zelo pretresle. Sarajevčani pa se ponosni spominjajo na Zimske olinpijske igre, ki so jih organizirali leta 1984 na prizoriščih okoli Sarajeva in v Sarajevo. Vojna je prizadela tudi te objekte, ki pa so jih pričeli v zadnjem obdobju obnavljati. Dvorana Zetra ima tako že novo podobo. Srečanje smo zaključili z mislijo, da je najbolj pomemben mir. V večernih urah smo se odpravili še na Baščaršijo, v stari del mesta Sarajeva. Naslednji dan pa smo z zanimanjem prisluhnili vodiču in si ogledali nekaj znamenitosti Sarajeva.


Nato je sledil povratek v Slovenijo.

Festival nevladnih organizacij - LUPA 2013

Ljubljana, 26.9.2013

 

Na festivalu so se predstavili številne nevladne organizacije, med njimi tudi naša. Festival je spremljal celodnevni spremljevalni program. Več informacij o festivalu LUPA pa najdete tudi na spletni strani organizatorja festivala: www.cnvos.si

 

 

 

Tradicionalni jesenski, kostanjev, piknik

Vače, 5.10.2013

 

Kot že vrsto let, smo se tudi letos v precejšnjem številu zbrali na jesenskem pikniku in planinskem pohodu. Letošnji piknik si bomo zapomnili predvsem po zelo mrzlem vremenu, saj smo se prijetno pogreli ob tabornem ognju, ki so ga pripravili in zanj poskrbeli naši uporabniki.

 

Vse to kaže, da če imamo voljo in smo pripravljeni nekaj spremeniti, nas tudi vreme ne ustavi.

 


XXIX. Simpozijum o bolestima zavisnsosti

Donji Milanovac, 10. - 12. oktober 2012

 

Udeležili smo se simpzija u Srbiji z namenom ohranjanja in krepitve prijateljskih in strokovnih stikov s kolegi iz tujine in se bodo trudili, da bo tudi v prihodnje tako.

 

 


Javna prireditev - predavanje s koncertom glasbene skupine "ZAKAJ GLIH MI"

Kulturni dom Črnuče, 15.11.2013

 
Spoštovani vsi skupaj,
 
ko razmišljamo o našem skupnem petkovem dogodku, ki se je zgodil v Kulturnem domu v Črnučah v Ljubljani, smo vesele in ponosne, da nam je uspelo prijetno in doživeto zaključiti dalj časa trajajoč proces. Prireditev je bila rezultat vztrajnosti, zavzetosti in pripravljenosti sodelujočih, da v svojem življenju naredijo korenito spremembo. In priznati si moramo, uspelo jim je.
Vsem, ki ste bili z nami in tistim, ki vam ni uspelo priti, želimosporočiti, da smo preživeli en čudovit večer, v dobri družbi in si napolnili naše, včasih že malo prazne, baterije… J
Na začetku smo prisluhnili doc. dr. Zdenki Čebašek Travnik, dr.med., spec.psih., o prizadevanjih za zmanjševanje stigmatizacije alkoholikov (kratka vsebina predavanja - več... ). Večer pa smo nadaljevali ob poslušanju glasbene skupine »Zakaj glih mi«. In popolnoma se strinjamo z našo predavateljico, ki je povedala, da je vredno delati to, kar delamo…
Zdravljenje odvisnosti je veliko več kot abstinenca alkohola in drugih PAS ali prenehanje tveganih vedenj hazardiranja, zapravljanja, telefoniranja in tako naprej.  Abstinenca, ki je včasih lažje, drugič težje dosegljiva, je le predpogoj za spremembe v načinu razmišljanja in načinu življenja. Pravi cilj pa je trezno, zadovoljno, izpolnjeno, svobodno in srečno  življenje. Sreča in zadovoljstvo sta namreč posledica dobrih odločitev, učinkovitih vedenj in zrele ozaveščenosti. Vse to je potrebno, da se povrne samospoštovanje, da ustvarimo dobre odnose, prevzamemo odgovornost in  se ne nazadnje znamo dobro zabavati – brez omame. Zato pa  je potrebno  vložiti  veliko napora.
V času zdravljenja odvisnosti, ki je velika prelomnica, zastavimo prve korake teh sprememb na čim več področjih, pri čemer ne moremo brez razvedrila in nikakor ne brez glasbe. Včasih imamo srečo in na oddelek »prijadrajo« ljudje, ki sicer potrebujejo pomoč, a s svojim glasbenim talentom prinesejo novost in svežino. Petje, igranje, ples – vse to so aktivnosti, ki najdejo bližnjico do čustev in do drugih ljudi. Neprecenljivo! Zato smo z veseljem in ponosom predstavili glasbenike, ki so z željo, da vam podarijo en lep večer, premagali svoje strahove  in nastopili na odru: To so »ZAKAJ GLIH MI!«
V petek smo lahko ponovno spoznali, da če je volja, če so prave spodbude in podpora (čustvena in strokovna), je mogoče prav vse. Pet posameznikov, sedanjih in bivših pacientov PB Vojnik, oddelka za zdravljenje odvisnosti, je za natančno ta petek zbralo moč in pogum za nastop pred občinstvom v dvorani. Še enkrat si zaslužijo priznanje in naše iskrene čestitke.
In verjemite mi, da je bilo vredno preživeti ta večer v tako prijetni in topli družbi.
Če boste pa tudi vi začutili potrebo, da o našem dogodku napišete nekaj vrstic, bomo vaših odzivov še kako veseli.
Ob koncu pa se iskreno zahvaljujemo tudi Mestni občini Ljubljana, Oddelku za lokalno samoupravo Črnuče, ki nam je za organizacijo prireditve odstopilo oz. nam omogočilo uporabo gledališke dvorane v Kulturnem domu v Črnučah. Še enkrat iskrena hvala.
prim. Darja Boben-Bardutzky, dr.med., spec.psih.
doc. dr. Zdenka Čebašek-Travnik, dr.med., spec.psih.
Nataša Sorko, univ.dipl.soc.ped.  

Kratka vsebina predavanja doc. dr. Zdenke Čebašek Travnik, dr.med., spec.psih., o prizadevanjih za zmanjševanje stigmatizacije alkoholikov
Aktualne novice

12.05.2014 | ARHIV
Svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da zaradi alkohola po svetu vsako leto umre 3,3 milijona ...
17.12.2013 | ARHIV
Predsednik republike Borut Pahor je danes sprejel predstavnike organizacij, ki imajo status humanitarne ...
17.10.2013 | ARHIV
Novo mesto, 17.10.2013 Nacionalni forum humanitarnih organizacij Slovenije (NFHOS) je ob dnevu boja proti ...

 

Ostalo

 

Naše delo omogočajo:

 

  

 

 

Rezultat iskanja slik za občina litija 

 

O društvu

Društvo je v letu 2006 pridobilo status društva, ki deluje v javnem interesu na področju socialnega varstva in status splošne humanitarne organizacije.

 

Naslov:

Društvo Žarek upanja

Letališka 33, p.p. 2558

SI - 1000 Ljubljana

 

Davčna št: 42254027

TRR: SI56 0201 1009 0148 128


Telefon:

01 89 77 023

031 301 470

031 341 784