Visual 01
Visual 02
Visual 03
Visual 04

Informacije o odvisnosti

Kaj nudimo v našem programu?

Vključeni v program so spodbujeni k spremembi življenjskega sloga, k zdravemu načinu življenja, osebnostni rasti in delu na sebi s ciljem preprečevanja ponovitve odvisnosti. Program nudi čustveno in strokovno oporo vsem, ki so vanj vključeni.

 

Kaj je odvisnost?

Odvisen je tisti, ki ne more živeti brez nečesa oz. nekoga, ali pa si vsaj to nekaj ali nekoga tako želi, da je brez tega bolan in trpi (Ziherl S., Kako se upremo alkoholu).

 

Kaj je duševna odvisnost?

Duševna odvisnost od alkohola nastopi takrat, ko si človek katero izmed svojih potreb ali kakšno neprijetno občutje začne redno lajšati z alkoholom. Če takrat alkohola ne zaužije, postane vznemirjen, razdražljiv, napet. Vmes pa ima takšna oseba lahko obdobja, ko se popolnoma vzdrži pitja alkohola in ne čuti potrebe po pitju alkohola (Ziherl S., Kako se upremo alkoholu).

 

Kaj je telesna odvisnost?

Je bolezensko stanje, ko se presnova v telesu odvisne osebe spremeni tako, da ta oseba ne more več normalno funkcionirati brez alkohola. Telo je tisto, ki zahteva alkohol, če ga ne dobi se pojavijo odtegnitveni znaki (abstinenčna kriza) kot so: tresenje, siljenje na bruhanje, kolcanje, znojenje, čustvene motnje, nespečnost, ipd. (Ziherl S., Kako se upremo alkoholu).

 

Odnos ljudi do alkohola

  • ABSTINENTI - se pitja popolnoma vzdržijo
  • ZMERNI PIVCI - so si sposobni določiti čas in kraj pitja, količino in vrsto pijače ter si izbrati družbo, v kateri bodo pili. Zmerno je obvladljivo pitje.
  • PREITRANI PIVCI - so tisti, ki pretiravajo s pitjem alkohola, kdaj in kje bodo pili, pijejo brez vzroka, tudi v dopoldanskem času. Se večkrat nekontrolirano opijanijo.
  • ODVISNI OD ALKOHOLA - so tisti, ki ne morejo živeti brez alkohola ali pa si pitje alkohola tako zelo želijo, da če tega ne dosežejo, trpijo. Alkohol potrebujejo za vsakodnevno normalno funkcioniranje, tudi pri najenostavnejših opravilih.

Aktualne novice

12.05.2014 | ARHIV
Svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da zaradi alkohola po svetu vsako leto umre 3,3 milijona ...
17.12.2013 | ARHIV
Predsednik republike Borut Pahor je danes sprejel predstavnike organizacij, ki imajo status humanitarne ...
17.10.2013 | ARHIV
Novo mesto, 17.10.2013 Nacionalni forum humanitarnih organizacij Slovenije (NFHOS) je ob dnevu boja proti ...

 

Ostalo

 

Naše delo omogočajo:

 

  

 

 

Rezultat iskanja slik za občina litija 

 

O društvu

Društvo je v letu 2006 pridobilo status društva, ki deluje v javnem interesu na področju socialnega varstva in status splošne humanitarne organizacije.

 

Naslov:

Društvo Žarek upanja

Letališka 33, p.p. 2558

SI - 1000 Ljubljana

 

Davčna št: 42254027

TRR: SI56 0201 1009 0148 128


Telefon:

01 89 77 023

031 301 470

031 341 784