Visual 01
Visual 02
Visual 03
Visual 04

Leto 2017

Delo z zasvojenimi - moč multidisciplinarnega sodelovanja

Ljubljana, 10.1.2017

 

Skupaj s Centrom za socialne delo Kranj smo organizirali strokovni posvet za strokovne delavce s področja socialnega dela in pravosodja. Posveta se je udeležilo preko 50 udeležencev. 

 

Na posvetu so se s svojimi strokovnimi prisepvki predstavile strokovnjakinje: 

- doc.dr. Zdenka Čebašek Travnik, dr.med., spec.psih.

- prim. Darja Boben Bardutzky, dr. med., spec.psih.

- Nataša Sorko, univ.dipl.soc.ped.

- mag. Mateja Prosen. 

 

V plenarnem delu strokovnega posveta smo s skupaj z udeleženci pripravili zaključke strokovnega posveta, ki so bili predvsem usmerjeni k spodbujanju in krepitvi medinstitucionalnega sodelovanja in povezovanja. 

 

 

Občni zbor DZA Vrhnika

Vrhnika, 28.1.2017

 

Društvo zdravljenih alkoholikov Vrhnika je pripravilo svoj redni občni zbor, katerega smo se z veseljem udeležili. Ravno društvo iz Vrhnike je bilo pred mnogimi leti eno prvih tistih, s katerimi smo sodelovali. To neformalno oblika sodelovanja z njimi ohranjamo še danes in se kaže predvsem v podpori in obiskovanju dogodkov. Srečanja z njihovimi člani in strokovnimi sodelavci se vedno iskreno razveselimo. 

 

 

Občni zbor društva KZA Žalec

Žalec, 25.2.2017

 

Žalčani so nas povabili na svoj občni zbor, ki je bil hkrati tudi volilen občni zbor, na katerem so člani domačega društva ponovno potrdili starega predsednika, g. Danijela Reka, ki je društvo v preteklih letih uspešno vodil. Srečanje nam bo ostalo v spominu tudi po čudovitem kulturnem programu.  

 

 

Akcija - 40 dni brez alkohola IZBERI PRAV - BODI Z MANO

Ljubljana, 1.3.2017

 

Kot že nekaj let zapovrstjo, smo se tudi letos z veseljem pridružili akciji Slovenske Karitas in drugih 40 dni brez alkohola - v podporo vsem tistim, ki trpijo zaradi alkohola. To je odmeven dogodek in predvsem nagovarja vse tiste, ki jih je alkohol s svojimi klešči zelo stisnil in ne vidijo izhoda iz trenutne situacije. Akcija ponuja priložnost preizkusiti sami sebe, ali morda zmorem?  

Naša naloga v akciji pa je bila predstaviti tudi druge vidike škode, ki jo pitje alkohola povzroči v družinskem okolju. Prizadeti in najbolj nemočni so ravno otroci. Njim je potrebno ponuditi roko pomoči, podpore in opore, a prepogosto ostanejo prezrti. 

Več informacij... 

 

Edina Zala - gostovanje v Sarajevu

Sarajevo, 4.3.2017

Bil je izjemen dan. Bila je izjemna priložnost, ki smo jo izkoristili. Bili smo delček, kamenček v mozaiku otvoritve nove klinike za zdravljenje odvisnosti v Sarajevu. In takšno čast so si člani dramske sekcije Žarek upanja tudi zaslužili zaradi vsega truda, ki so ga vložili v svoje delo. In na takšen način smo se srečali z vsemi tistimi, ki so nam še posebej pri srcu in na nek poseben način tudi sooblikujejo naše strokovno delo. 

 

    

Smučarski tabor z otroki

Kranjska gora, 10.-.12.3.2017

 

Kot vsako leto, smo se tudi letos odpravili na tabor z otroki. To so dnevi, ki nas vedno znova zelo obogatijo. Nikoli ni mogoče vsega predvideti vnaprej. Prav nikoli. Vedno se zgodi kakšno presenečenje. In kot po pravilu so to pozitivna presenčenja. In na tokratnem taboru jih ni in ni zmanjkalo... :-) 

 

Nastanili smo se v Vili Šumica, v Kranjski gori, s pogledom proti čudovitim goram, ki so nas obdajale. Naš načrt je bil zelo jasen, urnik je bil pripravljen. Kot ponavadi, a tokrat smo kakšno sladko skrivnost resnično prihranili zase... in mislim, da nam je tabor uspel bolje kot še nikoli do sedaj. 


Tudi narava je bila na naši strani in ohranila še toliko snega, da so otroci lahko uživali na snegu. Se smučali, nekateri prvič v življenju. Vsi si želimo, da se predvsem te zgodbe ponovijo še kdaj, če ne prej, pa ponovno čez eno leto. Sobota je bila intenziven dan. Smučanje, srečanje z našo šampionko Tino Maze, popoldne obisk športnega centra v Planici, sprehod do vrha planiške velikanke z Mihom Deželakom... ogromno doživetij, ki so vsem udeležencem ostale v spominu. 

 

Zvečer pa brez glasbenega koncenta tudi ni šlo... 

 

Izvedba takšnega tabora zahteva sodelovanje. Brez vseh njih ne bi šlo. 

 

 

Lorem ipsum

Obisk terapevtske skupnosti v Truškah (Vrtnica)

Truške, 19.3.2017

 

Mesec marec je navadno mesec poln aktivnosti. In ne preseneča, da smo se na to čudovito nedeljo odpravili proti Primorski. Resnično je bil prijeten dan. Dogovorili smo se, da uporabnikom njihovega programa, svojcem in drugim predstavimo naš program in knjigo Nataše Sorko: Zmoreš, če se odločiš - pot iz objema zasvojenosti.  

Prijetno in koristno druženju smo sklenili ob okušanju domačih dobrot. 

 

Skupščina društva Žarek upanja

Ljubljana, 25.3.2017

 

Pride tudi dan, ko se zgodi naša redna letna skupčina. Tokrat se je zbralo preko 100 udeležencev. S sklepčnostjo nismo imeli težav, smo bili pa izjemno hvaležni obiska vseh prijateljskih in partnerskih organizacij, ki nas ta dan obiskali. Skupščina je potekala po vnaprej predvidenem dnevnem redu, v drugem delu je sledilo potopisno predavanje. Druženje pa smo zaključili s pogostitvijo. 

Našim članicam in članom se iskreno zahvaljujemo za vse dobrote, ki so jih pripravile za vse udeležence. 

Lorem ipsum

Tradicionalni pohod na Krim

Velikonočni ponedeljek, 17.4.2017

 

Kot vsak velikonočni ponedeljek smo se zbrali in se odpravili na Krim. To je naš tradicionalni pohod, na katerega se odpravimo ne glede na vremenske razmere že več kot 10 let. Letos nam je bilo tudi vreme zelo naklonjeno. 

 

         

Spomladanski pohod na Zasavsko Sv. goro

Vače, 27.5.2017

 

Letošnje spomladansko športno druženje s piknikom smo popestrili s pohodom na Zasavsko Sv. goro. Potem ko smo se okrepčali, pa smo se posvetili različnim športnim igram ter se pogovorili ob pravem tabornem ognju. 

 

   

39. redna letna skupščina KZA Koprivnica

Koprivnica, 3.6.2017

 

Tokrat smo obiskali Koprivnico, ki jo mnogi poznate po tovarni Podravka in njihovih izjemno znanih izdelkih. Člani KZA Koprivnica so naši pravi prijatelji in z največjim veseljem smo ta soboten dan preživeli v njihovi družbi. Potrudili so se, da nam je bilo v njihovi družbi več kot le prijetno. In obljubimo, da se naslednjič ponovno potrudimo in pridemo k vam na obisk. 

 

   

Tradicionalno srečanje v PB Vojnik

Vojnik, 2.6.2017

 

Velika druščina posameznikov, ki jih druži ista izkušnja: težave zaradi pitja alkohola. In vsi ti posamezniki so združeni in v sodelovalno - tekmovalnem vzdušju odigrajo turnir v odbojki ter v drugih športnih disciplinah. Hkrati pa imajo možnost se pogovoriti o vsakodnevnih situacijah, izkušnjah, kako jim gre na novi poti ter obuditi spomine na dneve skupnega bivanja na oddelku. To izjemno tradicionalno srečanja poteka že leta in leta na pobudo prim. Darje Boben Bardutzky, nekdanje vodje tega oddelka. 

 

  

Dan odprtih vrat

Ljubljana, 7.6.2017

 

Dolgo smo si želeli, čakali, ta trenutek, trenutek, ko vam razkrijemo kje delamo in v kakšnih prostorih. Najprej se moramo zahvaliti Mestni občini Ljubljana, ki je uslišala našo prošnjo in dobili smo dodaten prostor. Zdaj pa vam na ogled predstavljamo notranjost teh prostorov, v katerih si želimo, da se vsi dobro počutijo. Vsi tisti, ki k nam prihajajo in tudi mi, ki zelo veliko časa preživimo v njih. 

 

Imamo tudi nekaj novih sodelavcev oz. pomočnikov kot boste lahko opazili :-) 

 

Lorem ipsum

Mednarodna alkohološka šola

Veli Lošinj, 8.- 11.6.2017 

Kot skoraj vsako leto, smo se tudi letos udeležili mednarodne alkohološke šole, ki jo organizirajo naši prijatelji iz Hrvaške ter nas vedno toplo sprejmejo. 

Tudi letos je bila naša udeležba aktivna, Nataša Sorko je predstavila prispevek Vloga terapevtov vodenju terapevtske skupine. 

 

 

 

Srečanje klubov zdravljenih alkoholikov

Ajdovščina, 17.6.2017

 

Društvo Pluton je v letošnjem letu pripravilo srečanje klubov in ker vemo, da je sodelovanje med posameznimi organizacijami zelo pomembno, smo se srečanja tudi udeležili. 

Veselimo se že naslednjega srečanja, ki bo prihodnje leto v Postojni. 

 

Občni zbor društva KZA Cerknica

Cerknica, 22.7.2017

 

Spominjamo se srečanj v Cerknici, vsa so bila odlična, tudi to. Člani poskrbijo, da so prisotni zadovoljni in da odhajajo domov nasmejani ter z željo, da se naslednje leto vidimo spet.

 

 

Pohod na Veliko planino

Ljubljana, 26.8.2017

 

Čakali smo primerno vreme, a ker je bil cilj planinske sekcije Žarek upanja, da se v letošnjem letu povzpne na ta vrh, smo to tudi storili. Zadovoljstvo na vrhu je bilo izjemno. Dogovor je, da naslednji vrh, ki si ga želimo doseči je Debela peč. In ker ponavadi naredimo to, kar si zamislimo, bo tudi ta vrh osvojen v kratkem ;-)  

 

 

   

 

Športne igre ZSZOS in društva Novo upanje Žalec

Galicija, 9.9.2017

 

Preko 100 se nas je zbralo v pravljični deželi na Galiciji pri Žalcu. Bili smo v deželi Trnjulčice in pogledovali smo okrog, če bo kakšna princeska zaspala, a se na srečo to ni zgodilo.

 

Po uvodnih pozdravih so se pričele športne igre. Nekateri so se pomerili v odbojki, drugi v igranju pikada, tretji v balinanju, nekateri drugi pa v ruskem keglanju in metanju obročev. 

 

Srečanje je bilo namenjeno druženju, spoznavanju ter spoznanju, da skupaj zmoremo več ali pa tisto, kar si zamislimo. 

 

   

Festival nevladnih organizacij - LUPA

Ljubljana, 13.9.2017

 

Velikokrat ugotovimo, da je problem pri delovanju nevladnih organizacij tudi ta, da so premalo prepoznavne v širšem okolju. Zaradi tega smo se odločili za nastop na Festivalu LUPA in smo celo sredino popoldne namenili temu, da smo vsem, ki so se ustavili na naši stojnici pojasnevali podrobnosti o našem programu. Verjamemo, da so mnogi prejeli koristne informacije. 

 Aktualne novice

12.05.2014 | ARHIV
Svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da zaradi alkohola po svetu vsako leto umre 3,3 milijona ...
17.12.2013 | ARHIV
Predsednik republike Borut Pahor je danes sprejel predstavnike organizacij, ki imajo status humanitarne ...
17.10.2013 | ARHIV
Novo mesto, 17.10.2013 Nacionalni forum humanitarnih organizacij Slovenije (NFHOS) je ob dnevu boja proti ...

 

Ostalo

 

Naše delo omogočajo:

 

  

 

 

 

 

O društvu

Društvo je v letu 2006 pridobilo status društva, ki deluje v javnem interesu na področju socialnega varstva in status splošne humanitarne organizacije.

 

Naslov:

Društvo Žarek upanja

Letališka 33, p.p. 2558

SI - 1000 Ljubljana

 

Davčna št: 42254027

TRR: SI56 0201 1009 0148 128


Telefon:

01 89 77 023

031 301 470

031 341 784